logo

COPE Barngruppsledarutbildning

Barngruppens syfte är att erbjuda barnpassning då föräldrarna deltar i föräldrakursen, så att det blir möjligt för dem som har svårt med detta att ändå komma. Syftet är också att träna olika färdigheter samt föra diskussioner med barnen kring ämnen som ansluter till föräldragruppernas olika strategier och att öka barnens sociala kompetens och förmågor.
Många föräldrar har inte möjlighet att skaffa sig pålitlig barnpassning. Dessa familjer kan därför inte delta eller regelbundet närvara vid föräldrakursen. I andra familjer får en förälder stanna hemma och möjliggöra för den andra att delta i kursen. Tyvärr är det så att de familjer som har de största svårigheterna med att skaffa pålitlig barnpassning ofta är de som skulle ha störst nytta av att konsekvent delta.

Gruppledarna i barngruppen använder alla de strategier som ingår i COPE-kursen. Kursledare uppmärksammar gott uppförande, ger effektiva uppmaningar, förbereder förändringar, använder först-sedan strategin, använder enkla belöningssystem, förmår barn att planera i förväg och använder vid behov även strategin effektiv gränssättning.
Barnen är ofta obekanta med de nya strategierna såsom att planera i förväg. Erfarenheter av dessa metoder ökar möjligheterna för att barnen kommer att reagera positivt när föräldrarna sedan försöker införa dem där hemma.
Att få föräldrarna att använda sig av de nya strategierna omedelbart efter träffen ökar sannolikheten för att dessa blir ihågkomna och generaliseras på ett bra sätt.
Vill ni utbilda COPE-barngruppsledare? Kontakta Annika Hanander, 040-336128 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skriv ut E-post

COPE film

med tal 2,54 min

COPE film

med text 1,21 min

Har du frågor?

kontakt