logo

Cecilia och Lillemor har "studerat" föräldraskap

Publicerad 14 maj 2016 05.00, Cecilia Nielsen Palm, Värnamo Nyheter

Cecilia och Lillemor har studerat föräldraskap

När föräldratålamodet tryter: Så här löser du konflikterna

Skillingaryd/Hok Smutstvätt och skolväskor som hamnar mitt på golvet, protester när skärmtiden är slut, syskon som grälar... I vardagen finns det många situationer att lösa för en småbarnsförälder.
Värnamo Nyheter har träffat två mammor som genom en föräldrautbildning har fått många tips på hur man kan lösa vardagskonflikterna.

Det är bara en bit in i maj månad, men ute är det högsommarväder. Solen steker och gräsmatten är illgrön. Det lilla altanbordet hemma hos Cecilia Lembke i Skillingaryd fylls snabbt på med nykokat kaffe, bullar, kex och saft. I dag har hon och de yngsta barnen, Kewin och Nowalie, besök av Lillemor Palander och hennes son Emmeth.

Under åtta tillfällen i år har de tillsammans med ett 15-tal andra föräldrar i kommunen gått ”Cope föräldrautbildning”. Syftet med den här kursen, som vänt sig till föräldrar med barn mellan tre och tolv år, har varit att deltagarna ska utveckla föräldrarollen, ges en möjlighet att utbyta erfarenheter samt stärka självförtroendet.

Fakta: Cecilia Lembke

Ort: Skillingaryd

Ålder: 35 år.

Familj: Toni och barnen Neo 7 år, Kewin 6 år och Now..

— Mycket av det vi pratade om på kursen visste man redan om, men man har blivit mer uppmärksam på hur man beter sig nu, säger Cecilia Lembke.

— Jag önskar att alla gick en sån här kurs faktiskt, fortsätter Lillemor Palander.

— Man behöver inte ha stora problem eller problem överhuvudtaget, menar Cecilia Lembke.

— Det handlar helt enkelt om vardagsproblematik, konstaterar Lillemor Palander.

Om varför

Cecilia Lembke berättar att hon anmälde sig till kursen för att hon var intresserad av att träffa andra föräldrar och se om de hade några knep att lära ut.

Fakta: Så löser du det

Morgonrutiner: Rita och skriv tillsammans med barnen vad som ska göras på morgonen och titta sedan på er överenskommelse varje morgon och låt barnen bocka av.

Kläder som slängs på golvet: Inför belöningssystem som gör det roligare att plocka undan - från smutstvätt till skolväskor i hallen. Låt barnen vara delaktiga i hur belöningen ska se ut och vad som krävs av dem och ha en belöning inom överskådlig tid.

Skärmtid: Förbered barnen på att de snart ska stänga av paddan/tv/dator i god tid. Gå in och prata med dem istället för att skrika från ett annat rum. Hjälp dem att räkna ner tiden tills att maten är klar/det är läggdags.

Syskonbråk: I stundens hetta kan det vara bra att avleda med att göra något annat. Använd neutral röst. Om situationen behöver redas ut kan man återgå till vad som hände efter en liten stund när alla lugnat ner sig.

— Jag tyckte mest att det lät lite spännande men visste inte exakt vad det var, menar Lillemor Palander som anmälde både sig själv och barnens pappa.

— Det var kul att göra något tillsammans nu när barnen har blivit lite äldre och vi har en del situationer hemma som tar mycket energi.

Såg film

Varje kurstillfälle inleddes med kortare filmer om situationer som kan uppstå i vardagen mellan föräldrar och deras barn.

— Utifrån filmerna diskuterade vi sedan vad de vuxna gjorde för fel och sedan skulle vi ge förslag på vad de kunde ha gjort istället. Så svaren var något vi måste komma fram till själva, berättar Lillemor Palander.

Till exempel diskuterade de hur viktigt det är att de vuxna bollar idéer mellan varandra och kommer överens om hur de ska förhålla sig i olika situationer, annars spretar det för mycket när de ska kommunicera med barnen. För ensamstående kan det vara skönt att diskutera med en vän eller nära släkting.

Välja konflikt

Under kursen fick även deltagarna olika hemuppgifter. De fick välja något specifikt som de ville jobba med. Cecilia Lembke ville till exempel försöka få barnen Neo 7 år, Kewin 6 år och Nowali två och ett halvt år, att slänga smutsiga kläder i tvätten. Hon testade ett belöningssystem.

— För varje klädesplagg de la i tvätten på kvällen fick de en kula och för varje rent plagg de la i garderoben fick de också en kula, berättar hon.

Barnen föreslog själva att de även skulle få en kula när de tagit på sig sin pyjamas.

— Det blev lite otydligt för vårt mellanbarn men för den äldste fungerade det kanonbra, summerar Cecilia Lembke.

Efter ett tag tog de, efter resonemang med barnen, bort belöningen men det fungerade ändå.

Ett syskonbråk

Lillemor Palander lyfter fram tipset de fick om hur man kan hantera syskonbråk. De gånger man inte försöker låta syskonen sköta det själva.

— Det är viktigt att vara konsekvent och att man behåller lugnet själv. Att man talar med en neutral ton i korta tydliga kommandon, säger hon.

— Vi fick också tipset att inte genast tala med syskonen om konflikten.

Cecilia Lembke fyller i:

— Det är bättre att vänta och prata, först behöver man avleda och göra något annat, sen kan man sitta ner tillsammans och reda ut det som hände.

Behöver man höja rösten i en situation gäller ”femsekundersregeln”, efter max fem sekunder ska man med andra ord sänka tonläget igen.

Välja bort

Både Cecilia Lembke och Lillemor Palander känner att de har fått med sig många bra tips från kursen. Men också självförtroendet att välja bort.

— En del av de saker vi har testat på har fungerat kanonbra, andra saker har inte fungerat alls, menar Cecilia Lembke.

Både hon och Lillemor Palander menar också att det är klokt att välja sina strider. Till exempel kan det vara värt att själv ägna två sekunder åt att hänga upp barnens skolväska istället för att försöka få barnen att göra det - om situationen dag efter dag tar mycket energi.

Sin grej

Lillemor Palander summerar:

— Det blir aldrig bättre om man är sur eller arg tillbaka på barnet. Det bästa är att behålla lugnet och räkna till tio. Och det är också viktigt att hitta en egen metod för hur man löser konflikter. Man kan gärna lyssna på tips från andra, men sen gäller det att hitta något eget. Det här är vår familj och det här funkar för oss. Alla har sina metoder.

Cecilia Lembke tillägger:

— Gå gärna den här kursen, men inte för att du är en dålig förälder utan för att du vill bli en ännu bättre förälder.

Fakta: Lillemor Palander

Ort: Hok

Ålder: 46 år.

Familj: Björn och barnen Selma snart 9 år och Emmeth snart 7 år.

Sysselsättning: Frilansar just nu lite här och där både inom omsorg och service.

Intressen: Dans, musik, bra böcker, mat, trädgård, familjen och att resa och träffa nya spännande människor.

Fakta: Cope

Cope står för Community Parent Education Program och är ett föräldrautbildningsprogram. Det har tagits fram av professor Charles Cunningham, Kanada och sammanfattas i fyra punkter, enligt Svenska Cope-föreningen:

- Ge föräldrar verktyg att förstå och bemöta sina barn

- Stärka de vuxna runt barnet i sitt föräldraskap

- Förbättra samspelet inom familjen

- Skapa ett nätverk mellan vuxna

Exempel på närsläktade föräldrautbildningsprogram är Komet och Webster-Stratton.

Källa: svenskacope.se

Cecilia Nilsen Palm

Cecilia Nilsen Palm

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0393-61 50 31

Skriv ut E-post

COPE film

med tal 2,54 min

COPE film

med text 1,21 min

Har du frågor?

kontakt